rightitem

Szakosztálytörténet

A PVSK tájfutó szakosztályának története 1951-94

1951. év elején a Pécsi MÁV Igazgatóságon Papp István főintéző szervezésével alakult meg a természetjáró szakosztály. Alapító tagok: Igaz Béla, Lafferton Henrik, Muskát Ede, dr. Pál Imre a természetjárás ismert és elkötelezett szerelmesei voltak. A túrázásokon megszerzett ismeretek, tapasztalatok birtokában a balatonkenesei túravezetői és versenyképző táborban tanultak alapján országos rangra emelték a PVSK (Pécsi Lokomotív, Törekvés) természetjáró versenyzőinek hírnevét.

1952-ben már részt vettek az országos Vasutas Kupán, 1953-ban már 51 közös túrán és 18 versenyen vettek részt. Lefferton Henrik az országos egyéni bajnokságon 10. helyezést ért el. A szakosztály 45 tagja jól élt a vasúti szabadjegy lehetőségével.

1954-ben - a téli felkészülés jegyében - a természetjárók is részt vesznek a misinatetői rajttól 14,3 km hosszban tartott sí-terepversenyen. Ebben az évben vette át a szakosztály vezetését Igaz Béla, akinek 20 éves munkássága alapozta meg a tájfutó szakosztály felemelkedését a magyar élvonalba.

1956-ban a PVSK a Megyei Bajnokcsapatok döntőjének megnyerésével jogot szerzett a következő évi OB I. osztályban való indulásra. A szakosztályi élet új lendületet kapott Medovárszky, Hanszmann, Dobos, Turányi gárda számos országos versenyen ért el jó eredményeket.

1960-ban fiatalításra került sor: Bodnár, Schaffer, Lovas, Magyar és a Bőrgyárból ekkor igazolt át Ijjász, s vele kialakult az első - Mesterházy, Ijjász, Navratil, Medovárszky - összetételű "arany-csapat", mely 1962-ben vidékbajnokságot nyert és évekig meghatározója maradt a PVSK és Baranya versenysportjának.

A megyei versenyeket követően - ahol a PVSK, a PEAC és a Pécsi Vörös Meteor tájfutói vívtak színvonalas versenyt, sor került 1965-ben az első külföldi szereplésre. Sikerrel szerepelt a csapat Tálén, a Szlovák Nemzeti Felkelés versenyen, majd a nemzetközi November 7. emlékversenyen, ahol sok skandinávversenyző vett részt és Ijjász a jegyzett 8. helyen végzett.

A munka kezdett beérni, 1966-ban Ijjász István a felnőtt, Medovárszky Judit az ifjúsági válogatottba kapott meghívást. Igaz Béla kezdeményezésére ebben az évben lépett fúzióra a PVSK és a Jilly Csaba által vezetett Pécsi Vörös Meteor. A PVSK versenyzői dr. Kováccsal és Borbással kiegészülve a vidék legjobbjaiként bajnokságok és kupák sorozatát nyerték meg. A szakosztály női és ifjúsági csapatot is alakított.

1967-ben az OCSB-n - az óriási budapesti fölény ellenére - a kiválónak számító 9. helyet, a váltó OB-n a bentmaradó 12. helyet érte el a Borbás-dr. Kovács-Ijjász-Mészáros csapat. Ez évtől szervezett utánpótlás nevelés folyik a szakosztálynál, a tájfutó iskola első szervezője és vezetője Navratil Géza volt. Az utánpótlás forrása a Gépipari Technikum és az 500-as iparitanuló iskola volt. A hatvanas évek vége felé igazolt a szakosztályhoz Zimmer Péter, Varga György,- a szakosztály későbbi intézője - Zolarek István, napjainkban is aktív versenyző és versenybíró.

Az 1970-es évek végén következett be az igazi áttörés. Dr. Kiss Endre szélesebb alapokra helyezte az utánpótlás nevelését, tervszerűbbé és intenzívebbé tette az edzéseket és szervezettebbé a versenyeztetést. Az általa igazolt versenyzők - Szabó, Horváth, Czerpán, Gyenis, Szieberth, Széles, Kelemen - a következő évtizedben munkájukkal, eredményeikkel a PVSK szakosztályát az ország egyik legjobb tájfutó műhelyévé fejlesztették.

1975. A szakosztály 25 éves jubileuma, az addig legeredményesebb év volt. Gyenis Zoltán az éjszakai bajnokság ifjúsági kategóriájában első helyen végzett, és ekkor robbant be a hazai férfi mezőny élvonalába a Hungária Kupán és a román nemzetközi versenyen győztes Szabó László. A váltóbajnokságon is jól szerepeltek csapataink: a felnőtt férfi csapat 5. hely (Nagy, dr.Kovács, Göbölös, Szabó), az ifi csapat 4. hely (Horváth, Czerpán, Gyenis) összeállításban. A szakosztály a bajnoki pontverseny 22. helyéről a 8. helyre lépett előre. Elkészült a Márévár térkép és a Mecsek Kupán 300 versenyző állt rajthoz.

1976 az élmezőnyben való megkapaszkodás jegyében telt el. Tatabányán május 9-én a vidék bajnokságon a férfi csapat a 2. helyen végzett, és ezt a helyezést érte el az Abaligeten megtartott váltóbajnokságon is. A váltóbajnokságon az ifi csapat 3. helyével letette helyfoglaló névjegyét a magyar bajnokságok történetében. Hollóstetőn volt a felnőtt egyéni bajnokság: Szabó László 4. Szabó a Barátság Kupán (Pszkov) nagy nemzetközi mezőnyben 8. lett, és beválogatták a csapatba, amely finnországi négyes viadalon vett részt.(Finnország, Svájc, Nagy-Britannia, Magyarország)

1977. Az első felnőtt magyar bajnokság! A Magyar Népköztársaság felnőtt nappali egyéni bajnoka Szabó László, PVSK! Komló-Sikonda körzetében október 8-9-én Szabó László végig kitűnően versenyzett és megérdemelten nyert. A férfi junioroknál Gyenis 2. helyezést, az ifiknél Nagy 3. helyezést ért el. A vidék nappali egyéni bajnokságon október 1-2-án Miskolcon 2. Kelemen János, április 9-én Abaliget térségében a Mecsek Kupán felnőtt férfi egyéniben Szabó László győzött, Kovács 2. helyezett lett és kupagyőztes a PVSK felnőtt férfi csapata is. Szabó László győzelmét a X. Hungária Kupán is megismételte. A PVSK április 10-én Zobákpuszta térségében PVSK Kupa néven váltóversenyt rendezett. A szervezéssel kapcsolatos munkák nehezítették a felkészülést, így a férfi csapat második, a női csapat (Krémer, Mező, Zsirmonn) csak harmadik helyezést ért el.

1978. A PVSK junior, ifi és serdülő versenyzői ez évtől kezdve rendszeres résztvevői az eredményhirdetéseknek. A nappali egyéni bajnokság férfi junior első helyezettje Kelemen János. A Tokajban megtartott versenyen - a későbbi első számú magyar versenyző, az első nemzetközi minősítésű tájfutó kitűnő versenyzéssel hívta fel magára a figyelmet. A serdülő fiúknál 1. Széles Gábor, 2. Szieberth Péter. Október 21-én Nagybörzsönyben, éjszakai bajnokságon junior férfiak között győztes Nagy Márton. Váltóbajnokságon ifi fiúk között 2. a PVSK. Kelemen János norvégiai világbajnokságon való részvétele újabb mérföldkő volt a szakosztály életében.

1979. A nappali egyéni felnőtt bajnokság felnőtt versenyszámában 2. Kelemen János, 5. dr.Kovács László, junioroknál: 1.Nagy Márton, ifiknél 1. Széles Gábor, 2. Sélley Tamás, serdülőknél 1. Szieberth Péter. A női ifiben Péter Edit harmadik helyezést szerzett. Éjszakai bajnokságon felnőtt férfiak között 2. Pápai, ifiknél 2. Szieberth, 3. Gajdos. Csapatbajnokság: ifi fiúk: 1.PVSK (Széles, Szieberth Péter és Ákos), női ifi: 3. PVSK. Váltóbajnokságon férfi felnőtt: 2. PVSK, női ifi 1. PVSK (Kacskovics Helga, Jerger Valéria, Péter Edit) A szakosztály a bajnoki pontversenyben 208 ponttal első lett, s ezzel teljesítette az "A" kategóriás szintet.

1980-tól főállású szakemberek irányításával folytatódott az eredményes munka. Czerpán István technikai vezető és Horváth Lajos vezető edző szakmai irányításával a szakosztály tartósan a bajnoki pontverseny 1-2. helyén végzett. A PVSK szakosztályai közül először a tájékozódási futó szakosztály vezetése használt számítógépet az adminisztráció és versenyszervezés feladataihoz. A bajnokságokat márciusban a Gerecsén megrendezett hosszútávú OB vezette be. A felnőtt bajnok: Kelemen János. A nappali egyéni bajnokságon (Bakony-Vinye) a felnőtteknél bronzérmet nyert Kelemen, az ifjúsági nőknél ezüstérmes lett Jerger Valéria. Az éjszakain október 12-én az ifjúságiaknál ezüstérmet szerzett Horgos Gábor. Leányfalun június 15-én a váltóbajnokságon szép pécsi siker született. A férfi váltóbajnokság 1. helyezettje a PVSK (Gyenis Zoltán, Pápai János, Tóth János, Kelemen János). Az ifi csapat 2., míg a fiú serdülő csapat aranyérmet gyűjtött be (Kovács László, és Ferenc, Horgos Gábor). A női ifi is biztosította helyét a dobogó legfelső fokán. (Péter Edit, Jerger Valéria, Kacskovics Helga). Ez évben első ízben jártak pécsi tájfutók Skandináviában. A finnországi Lahtiban - Pécs testvérvárosa - öt versenyen vettek részt és sok tapasztalatot szereztek a versenyzők. A magyar válogatott kerethez meghívást kaptak: Kelemen János, Széles Gábor, Szieberth Péter, Jerger Valéria és Péter Edit. Kelemen János ez évben is bizonyította töretlen fejlődését. Győzött az Eötvös Lóránd emlékversenyen, a Hungária Kupán, a November 7. emlékversenyen, a pozsonyi nemzetközi versenyen is. A lengyelországi Barátság Kupa versenyen második helyezést ért el. A PVSK a pontversenyben ismét első lett.

1981-ben a megyei sporthivatal megerősítette a Megyei Tájékozódási Futó Szövetséget. Elnök: dr. Tihanyi László, titkár: dr. Kiss Endre, elnökségi tagok: Lipp József, Ijjász István, Palatinszki János, Achátz László, Medovárszky László, Faltisz Jánosné és Horváth Lajos. A megyei szövetség áprilisban rendezte a IV. Pécsi Tájékozódási Futó napokat, öt nemzet 700 versenyzője részvételével. A Mecsek Kupát a szövetség a Tenkes-hegyen rendezte 604 indulóval. A csapatversenyt a PVSK, az egyénit Kelemen János nyerte. Mindkét rendezvény szervezésében a szakosztály oroszlánrészt vállalt és teljesített. Május 1-én Nyíregyháza körzetében a hosszútávú bajnokságon bajnok: Kelemen János, a junioroknál ezüstérmes Széles Gábor. A nappali egyéni bajnokságon junior kategóriában 2. Szieberth Péter, ifiben 2. Gajdos. Az éjszakai bajnokságon október 17-én Debrecenben ifiben 1. Szieberth Péter. A váltóbajnokságon június 28-án a Pilisben is kiválóan szerepeltek a pécsiek. Felnőtt férfi kategóriában a PVSK szerezte meg a a bajnoki címet (Tóth János, Gyenis Zoltán, Kelemen János, Szabó László). Ifiben 1. a PVSK (Horgos, Gajdos, Szieberth). A folytatás sem maradt el, mert a csapatbajnokságon az ifi csapat a 2. a serdülő 3. helyezést ért el. A felnőttek ismét bizonyítottak, a győzelmet szerezték meg (Széles Gábor, Gyenis Zoltán, Kelemen János, Szabó László).

1982. Ebben az évben indult az ismert és nagytapasztalatú versenyző, édesapa, dr. Kovács László gyermekeinek példamutató sportpályafutása. A nappali bajnokságon október 10-én Répáshután Szieberth Péter bronzérmet szerzett. A csapatbajnokságon a férfi felnőtt csapat ezüstérmet, a serdülők (Aradi, Nógrádi, Kovács) aranyérmet szereztek és a férfi felnőtt csapat a váltóbajnokságon biztosítja a PVSK számára az aranyérmet (Szabó, Pápai, Szieberth, Nagy). És a serdülők is bizonyítottak: 1. a PVSK (Kovács László, Nógrádi, Aradi). Jelentkeztek a női versenyzők is az OB-n. A váltóbajnokság 4. helyezettje a PVSK felnőtt női csapata: Jerger, Isgum, Kiss Mariann

1983. A csapat- és váltóbajnokság megkezdése előtt a korábbi és a következő években is a dobogó legfelső fokára nyugodtan elhelyezhették volna a "foglalt PVSK" táblát. Június 18-án Ásotthalom térségében az OCSB-n 1. PVSK: Pápai János, Gyenis Zoltán, Szieberth Péter, Tóth János. A serdülők sem adták alább: 1. PVSK: Kovács Ferenc, Nógrádi Csaba, Herendi Csaba. Lillafüreden október 16-án a váltóbajnokságon is szépen szerepeltek a pécsiek: férfi ifi 1. PVSK (Moró, Rosinger, Kovács László), serdülő 1. PVSK (Herendi, Kovács Ferenc, Nógrádi). Női serdülő: 3. PVSK. A hosszútávú egyéni bajnokság április 17-én Répáshuta térségében volt, melyen a junioroknál Szieberth Péter ezüstérmet, a női juniorok között Kacskovics bronzérmet szerzett. Az éjszakai bajnokságon, június 15-én Bakonyoszlopon a juniorban Szieberth Péter aranyérmet, az ifiknél Kovács bronzérmet nyert. A nappali egyéni bajnokságon október 9-én Sümegen Pápai János a felnőtt férfiaknál szerzett ezüstérmével bizonyította, hogy nemcsak csapatember. A PVSK a bajnoki pontversenyben 73 ponttal újra az első helyre került.

1984. A testvérvárosi kapcsolatok keretében jó kapcsolat alakult ki a Lahti-i tájfutókkal. Cserealapon szinte évente rendeztek közös edzőtáborozást felváltva Pécsett, vagy Lahtiban. Ezek ay edzőtáborozások a szakmai tapasztalatokon túl kedvezően hatottak az emberi kapcsolatokra is. Az országos bajnokságok sorát a június 24-én Balatongyörökön rendezett OCSB nyitotta meg. A felnőtt férfi csapat bronzérmet szerzett, de az ifi biztosította az aranyérmet (Kovács László, Nógrádi Csaba, Moró Tibor), akikhez a serdülők is csatlakoztak első helyezésükkel (Vanner, Krassói, Herendi). A váltóbajnokság a szokásosoknak megfelelően alakult: első hely a felnőtteknek (Gyenis Zoltán, Szabó László, Pápai János, Kelemen János), az ifiknek (Moró Tibor, Kovács László, Nógrádi Csaba) és a serdülőknek (Vanner Gábor, Krassói Csaba, Herendi Csaba). A hosszútávú bajnokságon Szentgotthárdon április 15-én Pápai János bronzérmet szerzett. Csákváron október 7-én a nappali egyéni bajnokságon Kelemen János a felnőtt férfi, Nógrádi Csaba az ifi korosztályban ezüstérmet, Jerger a női, és Herendi a serdülő leány korosztályban bronzérmet vívott ki magának. Az éjszakai bajnokság felnőtt korcsoportja két érmet is hozott a PVSK részére: győzelmet Kelemen Jánosnak és harmadik helyet Szabó Lászlónak. Az ifiknél Rosinger Zsolt bronzérmes lett.

1985. A szakosztályi modell hatékonyságának növelésére több modell kísérletet hajtottak végre, majd átalakították a szakosztály vezetését. Elnök: Süle Ferenc, edzőbizottság: Kelemen János, Szieberth Péter, Tóth Jenő. Az edzőbizottság munkáját segítette dr. Kovács László, akinek mind a négy gyereke válogatott kerettag. A sportág jellemzője, hogy nemcsak kiváló versenyzőkre, hanem kiváló versenybírókra is szükség van a fejlődéshez. A PVSK már a hetvenes évek elejétől rendelkezik jól képzett versenybírói gárdával, akik több OB-t rendeztek, részt vettek a Mecsek Kupa lebonyolításában, és 1978-ban sikerrel bonyolították le a Junior EB-t. A felkészültségük elismerése volt, hogy az 1983. évi Zalaegerszeg térségében megrendezett VB első napját az általuk helyesbített térképek alapján rendezhették meg. A régi kiváló versenyzőkből alakult versenybírói gárda - Palatinszky János, Lipp József, Zolarek István, Medovárszki László, Inhoff Péter, Bódog József, Bodnár András, Kersity Antal, dr. Szűcs György és Ijjász István munkájukkal nagy mértékben hozzájárultak a PVSK tájfutóinak sikereihez. A bajnokságok a hosszútávúval kezdődtek április 14-én Nova-Olgamajor térségében. A felnőtteknél Kelemen János ezüstérmet szerzett. Az éjszakai bajnokságon június 15-16-án Sárvárott volt, mely újabb aranyéremmel gazdagította a tájfutók gyűjteményét. Győztes Kelemen János. A nappali bajnokságon csak egy bronzérem jutott, Herendi szerezte, de  a csapat és a váltó PVSK-s szám maradt. A csapatbajnokságot Balassagyarmat közelében, június 23-án rendezték meg és nagy PVSK sikert hozott. A csapatbajnok a PVSK (Szabó László, Szieberth Péter, Pápai János, Kelemen János). Az ifi korsztályban 1. a PVSK (Nógrádi Csaba, Krassói Csaba, Kovács Ferenc). Az október 13-án Erdőspuszta térségében megtartott váltóbajnokság férfi győztese a PVSK (Szieberth Péter, Szabó László, Pápai János, Kelemen János). Az ifiknél 3. a PVSK, a serdülőknél bajnokságot szerzett a Vanner Gábor, Udvardi Béla, Paróczi Zsolt összeállítású csapat. 1985-ben Ausztráliában volt a világbajnokság, melyen Kelemen János az egyéni versenyben 15., míg váltóban tagja volt a 4. helyezett magyar válogatottnak!

Az 1986-os év felnőtt bajnoki cím nélkül múlt el. A nappalin október 12-én Váralján Kelemen ezüstérmet, a serdülő Paróczi Zsolt aranyérmet nyert. A női junior korosztályban Tóth bronzérmet, a női ifiknél Kovács Ildikó aranyérmet szerzett. A váltóbajnokság felnőtt száma is csak ezüstérmet hozott, ami az ifiknél bronzszínűre sikerült. Bronzérmet nyertek a serdülő lányok is. A Jákó-hegyen június 12-én a csapat OB-n a PVSK felnőtt férfi csapata ezüstérmet, a serdülők aranyérmet szereztek (Kelemen, Szűcs, Paróczi)

1987. Folytatódik az ezüstsorozat. A hosszútávú bajnokságot Kökénypuszta térségében rendezték. A felnőtt férfiaknál 2. lett Kelemen János, az ifjúsági női korcsoportban aranyérmet szerzett Kovács Ildikó. Az október 11-i nappali egyéni bajnokságon Legénd térégében ezüstérmes lett Kelemen János, a junioroknál szintén ezüstös Herendi, az ifiknél aranyérmet szerzett Paróczi Zsolt. A serdülő leányoknál bronzérmet nyert Bótor Barbara. Az éjszakai bajnokságon június 13-14-én Kunfehértón a már megszokott ezüstérem Szieberth Péter és egy bronz az ifjúsági Paróczi eredménye. A korcsoportos bajnokságon a 45 éves korcsoportban az örökifjú dr.Kovács László aranyérmet szerzett. Váltóbajnokságon ezüstérem, a csapatbajnokságon bronzérem, amihez a serdülők is csatlakoztak bronzérmükkel.

1988. A szakosztály történetének legnagyobb sikerét érte el Pavlovics Gábor, aki győzött a belgiumi junior Európa Bajnokságon! A sikerhez csatlakozott Paróczi Zsolt, aki 2. helyen végzett, és így az ezüst is PVSK versenyzőé lett. Áprilisban tartották a hosszútávú bajnokságot, melyen az ifiknél Paróczi Zsolt győzött, a junioroknál Kovács Ildikó a 2. helyezett lett. A nappali egyéni bajnokság október 9-én Bánkúton már kellemesebb élményeket hozott. Bajnokságot nyert Kelemen János a felnőtt férfiaknál, a junioroknál Pavlovics Gábor biztosan győzött és aranyérmet szerzett. A junior nők korcsoportjában Kovács Ildikó bronzérmet, a serdülőknél Paróczi Kinga ezüstöt kapott. Az éjszakai bajnokságot Egerben rendezték meg, nagy PVSK-s sikerrel. A győztes Kelemen János, a juniorok között 1. Pavlovics Gábor, ifjúsági korcsoportban 1. Paróczi Zsolt. A középkorúak versenyét a 45 éves korcsoportban dr. Kovács László nyerte meg, ezzel bizonyítva, hogy elkötelezettsége a tájfutással egy életre szól. A váltóbajnokságon felnőtt férfi és serdülő fiú ezüstérem, de a serdülő leányoknál aranyérem! (Kovács Bernadett, Bótor Barbara, Paróczi Kinga). A csapatbajnoki küzdelmekre Hollókő körzetében került sor: 1. PVSK (Szabó László, Moró Tibor, Pavlovics Gábor, Szieberth Péter). A lány serdülő csapat bronzérmet szerzett. Az 1988. évi összetett egyéni bajnokságban férfi felnőttek között 3. Moró Tibor, női ifiknél 2. Kovács Ildikó.

1989. Az áprilisban megrendezett hosszútávú bajnokságon felnőtt férfiak között 2. Pavlovics Gábor, junior 2. Paróczi Zsolt, női junior 1. Kovács Ildikó. Az október 8-án Csörgőpusztán megrendezett nappali egyéni bajnokságon a felnőtt férfiaknál Szieberth Péter ezüstérmet, a junior nőknél Kovács Ildikó bronzérmet szerzett. Az éjszakai bajnokság Csödén volt. A bajnokságot Szieberth Péter nyerte meg, Kelemen János ezüstérmet szerzett. Az ifjúságiaknál Paróczi Zsolt a második helyen végzett. A középkorúak bajnokságán 45 éves korcsoportban dr.Kovács László győzött. Két sikerszám a váltó és a csapatbajnokság következett. A váltóbajnokságon a férfiak Moró Tibor, Szieberth Péter, Pavlovics Gábor, Kelemen János összeállítású váltója győzelmet szerzett. A fiú serdülő csapat bronzérmet nyert, a serdülő leányoknál 1. PVSK (Kovács Bernadett, Benedek Virág, Bótor Barbara). A csapatbajnokság Lakitelek térségében volt. Bajnokságot nyert a Kelemen János, Pavlovics Gábor, Szieberth Péter, Moró Tibor összeállítású csapat. A női serdülő csapat a 2. helyen végzett. Összetett egyéni bajnokságon 1989-ben férfiaknál 2. Szieberth Péter, ifi nőknél 1. Kovács Ildikó. A pontversenyben 84 ponttal 2. a PVSK. A Hungária Kupán Szieberth Péter győzött. A PVSK versenyzői a hagyományoknak megfelelően többhazai versenyen vettek részt és sok ezüst és bronzérmet nyertek. A svédországi Skövdében megrendezett világbajnokságon résztvevő magyar válogatottnak 3 PVSK versenyző is tagja volt: Kovács Ildikó (váltóban 6.), Kelemen János és Pavlovics Gábor (váltóban 8.).

1990. Három PVSK-s a dobogón. A rövidtávú bajnokság számában Kelemen János a győztes, ezüstérmet szerzett Szieberth Péter, bronzot Pavlovics Gábor. Az ifjúsági korosztályban Szűcs Gábor ezüstérmet nyert. A nőknél Kovács Ildikó 2. lett. A hosszútávú bajnokság Kaposvárott május 6-án volt. A bajnok: Kelemen János. A nők között Kovács Ildikó ismét ezüstérmes lett. A nappali egyéni bajnokságon felnőtt 3. Kovács Ildikó, serdülő nőknél 2. Paróczi Kinga. Éjszaka Sümegen, június 6-án Kelemen János a bajnok. A váltóbajnokságon Csákberényben a férfiaknál PVSK 2. A női ifi csapat mindenkit megelőzve aranyérmes lett (Kovács Bernadett, Paróczi Kinga, Bótor Barbara). Szeptember 23-án Balatonarácson a PVSK felnőtt férfi és ifjúsági női csapat ezüstérmet szerzett. Az összetett bajnokságon 1. Kelemen János, 2. Pavlovics Gábor, nők között 2. Kovács Ildikó, ifi nőknél 3. Kovács Bernadett. A főiskolás világbajnokságon Pavlovics Gábor 4. helyezést ért el.

1991. A PVSK tájfutói ebben az évben az eddigi legtöbb, összesen öt felnőtt magyar bajnokságot nyertek. Az éremgyűjtés június 8-án Piliscsabán, a rövidtávú bajnokságon kezdődött. Bajnok: Pavlovics Gábor. Az ifi fiúknál Gajdos bronzérmet szerzett. A női ifiben aranyérmes Kovács Bernadett, ezüstérmes Bótor Barbara lett. A Lajosforrás közeli hosszútávú bajnokságon csak a nők jutottak dobogós helyezéshez. Női felnőtt: 3. Kovács Ildikó, ifi: 3. Kovács Bernadett. A váltóbajnokság június 9-én Piliscsabán volt. A felnőtt férfiak győztek a Rankasz Ernő, Szieberth Péter, Kelemen János, Pavlovics Gábor összeállítású csapatukkal. A női felnőtt kororsztályban a PVSK 3. helyezést ért el. A leány serdülőknél 1. a PVSK (Sértő Nóra, Kesztyűs Szilvia, Benedek Virág). A nappali bajnokságot Pilisvörösváron október 13-án rendezték meg. A győzelmet Pavlovics Gábor szerezte meg. Az ifi fiuknál Gajdos Péter bronzérmet, az újonc kategóriában Gyurina Szabolcs aranyérmet nyert. 1991 ismét felnőtt világbajnokságot hozott, ezúttal Csehországban, Karlovy Vary térségében, ismét 2 pécsi a rajtnál: Kovács Ildikó (váltóban 4.!) és Pavlovics Gábor (sprintben 16., váltóban 8.). A csapatbajnokság a Csanyik-völgyben volt. Az első női felnőtt aranyérem Kovács Ildikó, Kovács Bernadett, és Bótor Barbara részére! A férfi felnőttek ezüstérmet, az újonc (Domján, Koller, Gyurina) bronzot, a serdülő leány korosztály ezüstérmet szerzett. Az összetett bajnokságban 1. Pavlovics Gábor, nőknél 3. Kovács Ildikó, ifi nőknél 3. Bótor Barbara. A pontversenyben a PVSK 159 ponttal végzett az első helyen.

1992. A sikerek folytatódnak! A rövidtávú bajnok: Pavlovics Gábor. A női junioroknál 2. Bótor Barbara, 3. Kovács Bernadett, az ifiben 1. Benedek Virág, 2. Kesztyűs Szilvia. A hosszútávú bajnokságon a PVSK versenyzői közül csak a nők jutottak a dobogóra: felnőtteknél 2. Kovács Ildikó, junior: Kovács Bernadett. Hollóstetőn az egyéni bajnokságon a győzelmet ismét Pavlovics Gábor szerezte meg. A junior bajnok: Kovács Bernadett. Az újoncok között: 1. Koller Péter. Nagyvázsonyban került sor az éjszakai bajnokságra. Pavlovics Gábor a harmadik bajnoki aranyát nyerte meg ebben az évben. A junior férfiak között 3. Gajdos. A váltóbajnokságon a férfi felnőtt csapat bronzérmet, az újoncok (Domján, Koller, Krasznai) ezüstérmet, a felnőtt női csapat bronzérmet és a serdülő leányok ezüstérmet szereztek. A csapatbajnokság Salgóvár körzetében október 20-án volt. Győzelmet szerzett a felnőtt férfiak között a PVSK csapata: Szieberth Péter, Rankasz Ernő, Pavlovics Gábor, Kelemen János. A női csapat a harmadik helyen végzett (Kovács Ildikó és Bernadett, Bótor Barbara). Az 1992 évi összetett bajnokságán felnőtt nők között 2. Kovács Ildikó, juniorok kozt 1. Kovács Bernadett, serdülő leány: 2. Kesztyűs Szilvia. A pontversenyt a PVSK nyerte 146 ponttal.

Az 1993-as esztendőben csak azért lett 2. a PVSK a szakosztályi pontversenyben, mert elfelejtette adminisztrálni a versenybírói, rendezőként adható pontokat. Ez a momentum a PVSK egy sajátos belső problémájára vezethető vissza, ami egyértelműen a pár éve lappangó szakosztály vezetési-szakmai gondokkal van összefüggésben. Félő, hogy kezdődik egy sorozat lefelé?! Mindenesetre Baranya legjobb sportolóinak hagyományos díjkiosztójára dr.Szűcs József, a megyei közgyűlés elnöke, a MOB tagja, dr.Pavlovics Gábornak adta át a legjobb férfi sportolójának járó kupát. Kovács Ildikó pedig a felnőtt nőknél lett bronzérmes. 1993-ban OB aranyérmes lett F21-es csapat (Kelemen, Pavlovics, Rankasz, Szieberth). A hölgyek bravúrt elérve mind a váltó, mind a csapatbajnokságon aranyérmet nyertek (Bótor Barbara, Kovács Ildikó és Bernadett). A serdülő fiúk (Gyurina, Koller, Krasznai) a váltóbajnokságon bronzérmet, a csapatbajnokságon ezüstérmet nyertek. Az 1993-as USA-ban rendezett világbajnokságon Pavlovics Gábor és Kovács Ildikó jutottak szerephez.

1994. Vegyes bizonyítvány, pedig hány klub örülne ennek is! Tudniillik csak a felnőttek 4 aranyérmet szereztek. Így az év elején a Videoton megszűnése folytán átigazolt Viniczai Ferenc rögtön az idény első OB-ját, a hosszútávút megnyerte. Az elnyűhetetlen Kelemen János az éjszakai OB-n diadalmaskodott, és immár ötödik éjszakai OB sikrét aratta, ami úgy véljük csúcs. A PVSK elnöksége a 75. évforduló alaklmából több éves eredményes sporttevékenységéért aranygyűrűt adományozott neki és örökös taggá fogadta. A tavaszt lezáró váltó OB-n a ifj. dr.Kovács László, Kelemen János, dr.Pavlovics Gábor, Viniczai Ferenc felállású csapat aranyérmes. S az emlékezetes október végi kecskeméti OB-n dr.Pavlovics Gábor harmadízben szerzi meg a nappali egyéni bajnoki címet. Ugyanitt Benedek Virág az ifi lányoknál lesz bajnok. 1994-ben 75 éves a PVSK. A jubileumi rendezvények sorában az első természetjáró-tájfutó szakosztály első vezetője, Igaz Béla emlékversenye szép színfolt volt. Kiváltképp úgy, hogy e napra időzítette eskükőjét a PVSK üdvöskéje Kovács Ildikó az új vasutas sztárral, Viniczai Ferenccel. S mit ád az ég? Véletlenül az Igaz Béla emlékverseny több, mint 100 futója köszöntötte a tettyei célból a Tettye vendéglőbe igyekvő násznépet.

Forrás: Szélrózsa 1995 Dr. Kiss Endre