rightitem

Ifi Eb 2015 Kolozsvár

Ifjúsági és serdülő Europabajnokság

Idei évben Kolozsváron rendezték a viadalt, mely sok szempontból kedvezett a magyar csapatnak. Hasonló erdők, viszonylag közeli helyszín, így jól lehetett készülni rá. Ez a sok jó eredményen is meglátszott, csapatunk több alkalommal edzőtáborozott a környéken, még az egyik válogatót is ott tartották.

Program tekintetében normáltáv, váltó és sprint volt a kínálat, ez 3 napba sűrítve, ami komoly fizikai felkészültséget kíván, melyet a mieink teljesítettek is!

 Réka, Hanga, Csilla a váltó dobogóján!

  Normáltáv

Igen rossz időjárási körülmények között, szinte végig erős felhőszakadásban versenyeztek futóink a meredek oldalakkal szabdalt terepen.

CsengeElső versenyszám a normál táv volt aminek az időjárás nem kedvezett túlságosan, hiszen végig esett az eső és borús idő volt. Igazából én ettől annyira nem tartottam, de a terepen azért voltak olyan részek ahol megnehezítette a haladást. Annyira nem vagyok elégedett a futásommal sőt kifejezetten elégedetlen vagyok vele. Úgy érzem túlságosan kapkodtam az elején és amiatt sikerült hibáznom egy nagyot-körülbelül 6 percet. Volt egy hosszabb átmenet amiben szintén nem biztos hogy a legjobb útvonalat választottam de ebben az átmenetben ért utol a Svéd lány aki első lett. Úgy érzem egy 8 perc biztosan benne maradt, ami miatt eléggé mérges vagyok mert ebben a számban szerettem volna picit jobb lenni. Ezek után haza mentünk és délután volt a hivatalos megnyitó és eredmény hirdetés.

Réka: A következő napon volt a normáltáv, az ifi EB első versenyszáma. Természetesen zuhogott az eső. A karantén jobban hasonlított egy menekült táborhoz, ahogy egymáson feküdtünk összehúzva magunkat törölközőkkel takarózva, de nem volt vészes. Nagyon izgultam, hogy fogok-e egyáltalán látni valamit, de amikor már beálltam a rajtba, sikerült teljesen megnyugodnom, és mivel már szinte nem is esett, úgy voltam vele, hogy minden jó lesz. Sajnos egy kicsivel később a korábbi félelmem beigazolódott. Az első pontra hibáztam kb. 2 percet, (ez még nem a szemüveg miatt volt) így itt utolért a mögöttem induló lengyel lány, akit a következő átmenetre le is tettem. Ezután jól ment a pálya, habár az ötödik ponton már nem sokat láttam, utolértem az előttem induló észtet. Következett a hosszú átmenet. Kiválasztottam, egy egész jó útvonalat, amit az ideiglenes vakságom miatt, sajnos nem egészen úgy valósítottam meg ahogyan azt elterveztem. Az irtáson, eléggé nem tudtam hogy melyik úton megyek, mert annyit estem hogy már felesleges volt számolni, nem láttam és nem tudtam figyelni. Sajnos a rengeteg földdel való érintkezésem után, már arra sem volt esélyem hogy megtöröljem a szemüvegemet, és féltem az újabbaktól, szóval nehezen lehetne futásnak nevezni azt a tempót amivel haladtam. Innentől, kezdve nem igazán tudtam élvezni a versenyt sajnos, pedig nekem ez a terep nagyon tetszik. Az utolsó pontra egyébként sikerült még egy 7 perces hibát elkövetnem, ami már csak tetézte a pénteki élvezeteket. Egyszóval borzadály volt. Amit azt hiszem a nézők érzékelhettek is, mivel a befutón sikeresen elsírtam magam, nehogy már levegőt is kapjak. Viszont kiderült, hogy Misi és Csilla is pódiumosok, aminek tényleg őszintén örültem, hiszen ha már én így elrontottam, legalább nekik jól sikerült. 

N 16-os pálya részlet. Hosszú átmenet mindegyik pályában hasonló. Kék útvonalban csak 85 m szint volt és sok út futás miatt valószínűleg az lehetett a nyerő. 

Ominózus befutó pont, amit sajnos Hang és Réka is megevett, nem vették észre a kerítést az út mellett, amit valljuk be így gép előtt ülve is nehéz kivenni. 

Szűkszavú Barnus csak annyit nyilatkozott: 'Sose szabad feladni a pàlya végéig'. Kivánjuk, hogy tartsa is magàt ehhez! :)

Eredmények:

M 16. 

4. Ormay Mihály

22. Barnabás Kovács

W 16.

5. Gárdonyi Csilla

21. Szuromi Hanga

59. Pataki Réka

W18

35. Viniczai Csenge

Barnus

Váltó


Térkép részlet a váltóról

Fantasztikus futásokkal 3.(N 16: Réka, Csilla, Hanga) és 4.(F16: Csongor, Barnus, Misi) helyet zsebeltek be a PVSK-okkal felálló magyar váltók! Csenge N 18-ban utolsó futóként remekelt, sokat javítva a csapat teljesítményén!

 F 16-os fiúk a pódiumon!

Réka: A váltót nagyon vártam, habár kicsit (nagyon) féltem az esőtől, nem akartam elrontani a többiek váltóját. Szerencsére verőfényes napsütés volt aminek borzasztóan örültem. Első futó voltam szokás szerint, de ez engem egyáltalán nem zavart, mivel az szeretek lenni a legjobban. A tömegrajt után egyből vétettem is egy kisseb hibát, feleslegesen felfutottam egy dombra, ebből végül nem származott túl sok hátrányom, szóval nem is törődtem vele. Együtt voltam az élen, a finn és a dán lánnyal, akik elég erősnek mutatkoztak fizikailag, egy kicsit meg is ijedtem hogy lemaradok, de eltudtam futni velük. A négyes pontra volt egy osztásunk ami eléggé különbözött, csak én mentem arra pontra, amit úgy éreztem hogy az enyém hosszabb, utólag nem tudom tényleg így volt-e, mindenesetre itt leszakadtam tőlük. Innentől az átfutóig egyedül mentem, utána pedig utolértem egy kisebb bolyt. Szerencsére nem hibáztam semmit a kis körön, végül hatodiknak váltottunk. Nagyon elfáradtam, a szlovák lánnyal együtt el is terültünk a kiolvasó sátor előtt, ahonnan utána gyorsan el kellett húznunk ha nem akartuk hogy megtapossanak minket. Ezután, már csak egy feladatom volt: szurkolni.  Amit lelkesen teljesítettem is, jobban izgultam mint a normáltáv előtt, hiszen az összes váltónk nagyon jó helyezéssel váltott, vagy futott át. Csilla és Hanga jól futott, így végül bezsebeltük a bronz érmet.  Cool Ha választani kéne, azt mondanám, hogy ez volt a kedvenc napom. Négyből három váltó pódiumos lett, és gyönyörű idő volt. Miután mindenki beért, és átöltözött elkezdtünk koszorúkat gyártani, a temérdek mennyiségű páfrányból. EH után hazamentünk, és az ágyon való fetrengésen kívül nem igazán csináltunk semmit. 

Csenge: Idén Fésüs Evelinnek(első futó) és Kézdy Borival (második futó) voltam egy váltóban. 16-7nek mehettem (azt hiszem:D ) ki a terepre amihez valahogy nem volt túl sok kedvem mert picit reméltem hogy jobb helyen fognak váltani engem de a lényeg hogy kimentem és igazából tetszett a pálya. Egy pontra hibáztam kb 1 percet, a többi ami max benne maradt az fizikai rész miatt de erre a futásomra viszonylag elégedetten nézek vissza. Sikerült pár helyezést fölhoznom így 12 lettünk, igaz az eredményünk annyira nem tetszik de ez így sikerült. Az eredményhirdetésig kénytelenek voltunk a fiuknak koszorúkat gyártani:D 

Sprint

Kolozsvár egyik lakó telepén rendezték ezt a versenyszámot, mely a kerítéseivel, bokor soraival megnehezítették a gyors lábú versenyzőink dolgát!

 

Sprint térkép részlet

Eredmények:

M16: 8. Ormay Misi, 70. Kovács Barnus(PVSK)

N 16: 5. Sárközy Zsófi, 7. Gárdonyi Csilla 46. Szuromi Hanga(PVSK), 49. Pataki Réka(PVSK)

N 18: 23. Viniczai Csenge(PVSK)

Réka: Vasárnap következett az utolsó verseny, a sprint. Itt igazából nem vártam túl sokat magamtól, de sikerült nagyon felizgatnom magamat azzal, hogy nem szólt az ébresztő órám így fél órával később keltem. A karanténban megnyugodtam, és a versenyre koncentráltam. Az útvonalaim szerintem jók voltak, habár sikerült egy 1 perces hibát csinálnom, aminek annyira nem örültem, főleg amellett, hogy még lassú is voltam. Ezt a napot azt hiszem többen is elrontották, így a csapatsátor mögött leültünk egy körben és vigasztaltuk egymást. Zsófinak, viszont sikerült megszereznie az ötödik helyet, úgyhogy egy kis biztatással és segítséggel a fiúk egy része elment koszorút készíteni.

Csenge: Ez volt az a verseny szám ahol nem vártam túl sokat magamtól és nem is izgultam addig amíg föl nem szálltam a buszra hogy kivigyenek a karanténba. Az első negyedbe indultam elég korán (13ra) ami nem volt olyan rossz mert legalább korán túl voltam versenyen. Az útvonal választásokkal nem volt bajom, nem hibáztam szerintem szinte semmit, amennyit kaptam az is inkább a gyorsaságon múlt így sikerült Kézdy Borival holt versenybe a 23 helyezést elérni....Ezzel a nappal értek véget számomra az ifi Eb-k amit azért sajnálok eléggé de összességében nagyon jól éreztem magam. Nagyon jó volt a csapat hangulat. Sokat hülyéskedtünk, biztattuk egymást, egy pár napig mintha tesók lettünk volna. Az utazások is nagyon viccesen teltek,nem tudom mikor nevettem utoljára ennyit szóval tényleg ha a versenyzésemmel nem is vagyok elégedett és jobbat reméltem,a csapat hangulat nem lehetett volna jobb :) 

 

 Fotók: Máthé Pista

eredmények: eyoc2015.orienteering.ro

 

Hétvégtől a junior Vb indulokért szoríthatunk! HAJRÁ CSENGE, LUCA, BERCI!!